Лабораторія визначення мікробіологічних показників

10Лабораторія визначення мікробіологічних показників є режимною лабораторією та має дозвіл режимної комісії Дніпропетровської обласної СЕС на право роботи з мікроорганізмами ІІІ та IV груп патогенності.
Основною діяльністю лабораторії є проведення випробувань харчових та промислових продуктів і продовольчої сировини за мікробіологічними показниками. Крім того, проводяться визначення залишкової кількості антибіотиків у продуктах тваринництва, визначення стійкості продукції виноробної промисловості, проведення контролю виробів медичного призначення на стерильність, контроль піномиючих засобів і парфумерно-косметичної продукції за мікробіологічними показниками безпеки.
При контролі продукції у лабораторії використовуються стандартизовані методики досліджень, а також методики МОЗ, що дозволенні для використання. Ці методики включають в себе наступні методи культивування: глибинний метод посіву в щільні поживні середовища, поверхневий метод посіву на щільні середовища, метод посіву в рідкі середовища та метод мембранних фільтрів.
За мікробіологічними критеріями безпеки проводиться визначення наступних груп мікроорганізмів:

 

 

 

 

I група санітарно-показові мікроорганізми:

  • загальна кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в усіх видах продуктів, крім кисломолочних;
  • бактерій групи кишкових паличок (сімейство ентеробактерії) в усіх видах продукції;

II група потенційно-патогенні мікроорганізми:

  • Staphylococcus aureus;
  • бактерій роду Proteus;
  • ентерококів;
  • Clostridium perfringens;
  • Bacillus cereus;
  • сульфітредуктуючих клостридій;
  • Pseudomonas aeruginosa.

III група - патогенні мікроорганізми:

  • патогенних мікроорганізмів, у тому числі сальмонелл;
  • лістерій (Listeria monocytogenes).

IV група показники мікробіологічної стабільності продукту:

  • дріжджів та пліснявих грибів.

Лабораторія проводить випробування з визначення:

  • колі-фагів - санітарно вірусологічні показники (індикатор наявності відповідних патогенних бактерій) - визначаються у питній воді;
  • молочнокислих мікроорганізмів та біфідобактерій - для встановлення відповідності мікробіологічних показників якості харчових та кисломолочних продуктів, заквасок, бактеріальних концентратів та бактеріальних препаратів молочнокислих бактерій вимогам нормативної документації;
  • желатинорозріджуючих бактерій в продуктах, які містять желатин;
  • залишкової кількості антибіотиків в харчових продуктах тваринного походження та продовольчої сировини;
  • стерильності виробів медичного призначення;
  • змиви з поверхонь та об'єктів навколишнього середовища;
  • поживних середовищь, виготовлених лабораторіями;
  • мікробіологічних показників безпеки у шампунях, піномийних засобах та парфумерно-косметичній продукції;
  • разливостійкості продукції виноробної промисловості;
  • плісені за Говардом у томатних продуктах, плодових пюре та соках з м’якоттю, в яких відсутні видимі ознаки пліснявіння;
  • промислової стерильності в усіх видах повних консервів. У залежності від того, до якої групи віднесено консерви, випробування проводять за наступними показниками:

мезофільні аеробні и факультативно-анаеробні мікроорганізми;
мезофільні анаеробні мікроорганізми;
термофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми;
термофільні анаеробні мікроорганізми;
плісняві гриби та дріжджі;
молочнокислі мікроорганізми.
За необхідності підтвердження належності мікроорганізмів до даного роду, виду і т.д. використовують наступні методи:

  • методи мікроскопії – для вивчення морфологічних властивостей клітин;
  • біохімічні методи аналізу – дослідження сахаролітичних, протеолітичних, редуктующих властивостей бактерій;
  • серологічні методи – реакція аглютинації (сальмонельозний тест) та реакція плазмокоагуляції (визначення патогенності стафілококу), та ін.

 

помощь в установке Joomla