Лабораторія визначення мікробіологічних показників є режимною лабораторією та має дозвіл режимної комісії Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області на роботу зі збудниками ІІІ та IV груп патогенності. Основною діяльністю лабораторії є проведення випробувань харчових та промислових продуктів і продовольчої сировини за мікробіологічними показниками. Крім того, проводяться визначення залишкової кількості антибіотиків у продуктах тваринництва, визначення стійкості продукції виноробної промисловості, проведення контролю виробів медичного призначення на стерильність, контроль піномиючих засобів і парфумерно-косметичної продукції за мікробіологічними показниками безпеки. При контролі продукції у лабораторії використовуються стандартизовані методики досліджень, а також методики МОЗ, що дозволенні для використання. Ці методики включають в себе наступні методи культивування: глибинний метод посіву в щільні поживні середовища, поверхневий метод посіву на щільні середовища, метод посіву в рідкі середовища та метод мембранних фільтрів. За мікробіологічними критеріями безпеки проводиться визначення наступних груп мікроорганізмів:
I група санітарно-показові мікроорганізми:
- загальна кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в усіх видах продуктів, крім кисломолочних;
- бактерій групи кишкових паличок (сімейство ентеробактерії) в усіх видах продукції;
II група потенційно-патогенні мікроорганізми:
- Staphylococcus aureus;
- бактерій роду Proteus;
- ентерококів;
- Clostridium perfringens;
- Bacillus cereus;
- сульфітредуктуючих клостридій;
- Pseudomonas aeruginosa.
III група - патогенні мікроорганізми:
- патогенних мікроорганізмів, у тому числі сальмонелл;
- лістерій (Listeria monocytogenes).
IV група показники мікробіологічної стабільності продукту:
- дріжджів та пліснявих грибів.
Лабораторія проводить випробування з визначення:
- колі-фагів - санітарно вірусологічні показники (індикатор наявності відповідних патогенних бактерій) - визначаються у питній воді;
- молочнокислих мікроорганізмів та біфідобактерій - для встановлення відповідності мікробіологічних показників якості харчових та кисломолочних продуктів, заквасок, бактеріальних концентратів та бактеріальних препаратів молочнокислих бактерій вимогам нормативної документації;
- желатинорозріджуючих бактерій в продуктах, які містять желатин;
- залишкової кількості антибіотиків в харчових продуктах тваринного походження та продовольчої сировини;
- стерильності виробів медичного призначення;
- змиви з поверхонь та об'єктів навколишнього середовища;
- поживних середовищь, виготовлених лабораторіями;
- мікробіологічних показників безпеки у шампунях, піномийних засобах та парфумерно-косметичній продукції;
- разливостійкості продукції виноробної промисловості;
- плісені за Говардом у томатних продуктах, плодових пюре та соках з м’якоттю, в яких відсутні видимі ознаки пліснявіння;
- промислової стерильності в усіх видах повних консервів. У залежності від того, до якої групи віднесено консерви, випробування проводять за наступними показниками:
мезофільні аеробні и факультативно-анаеробні мікроорганізми; мезофільні анаеробні мікроорганізми; термофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми; термофільні анаеробні мікроорганізми; плісняві гриби та дріжджі; молочнокислі мікроорганізми. За необхідності підтвердження належності мікроорганізмів до даного роду, виду і т.д. використовують наступні методи:
- методи мікроскопії – для вивчення морфологічних властивостей клітин;
- біохімічні методи аналізу – дослідження сахаролітичних, протеолітичних, редуктующих властивостей бактерій;
- серологічні методи – реакція аглютинації (сальмонельозний тест) та реакція плазмокоагуляції (визначення патогенності стафілококу), та ін.
|